Gyógyulni.hu

"Erény ami visszajuttat Istenhez, bűn ami eltart."

"Az ember önmaga életműve. A mű az alkotó."
Hamvas Béla

Névnap

2024. május 25. szombat
Orbán
A Nap kel 04:59-kor,
nyugszik 20:36-kor.

Holnap
Fülöp, Evelin
napja lesz.

Oldalainkat 68 vendég és 0 tag böngészi


sound by Jbgmusic

A pulzusdiagosztika a kínai medicina egyik legrégebbi vizsgálati módszere. Egyszerre tudomány és művészet. Csak állandó szorgos gyakorlással lehet elsajátítani ezt a módszert, szakavatott tanár mellett. A kínaiak a pulzust mind a két kézen megnézik, de a nyugati orvoslással szemben nem egy pozícióban, hanem kezenként három helyen vizsgálódnak.
 
A pulzus diagnózis az a fontos diagnosztikai módszer, amely nélkül akupunktúrát végezni nem szabad. Elsajátítani nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Két részből áll: pulzuspontok kitapintásából és a nyomásból. Pulzustapintás ézékelést, nyomást, a kéz rajta tartását jelenti, mely által a csuklón tapintható pulzust kitapintva diagnózis állítható fel.
 
A páciens az orvossal szemben foglal helyet. Közöttük helyezkedik el az asztal. A beteg kezét tenyérrel felfelé ráhelyezi az asztalra úgy, hogy az alkar nagy része az asztalon nyugszik és a kéz egy kis párnácskával csuklónál alá van támasztva. A vizsgáló a gyűrűs-, a középső és mutatóujját könnyedén ráhelyezi a csukló verőérre.
 
Vizsgálhatja az egyik, majd a másik kezet. De előfordul, hogy összehasonlítás céljából egyszerre nézi a jobb és a bal csuklón lévő pulzusminőségeket. A vizsgálat célja a szervek energetikai állapotának felmérése, és a diszharmóniára utaló jelek felismerése. A 12 fő szerv funkciói érezhetőek a pulzuson. A normális pulzus egyenletes pulzus is egyben. Egy be és kilégzés alatt négyet ver, ritmusa normális. Az időjárás bizonyos elváltozásokat okoz a pulzusban. A sima vagy egyenletes pulzusnak három sajátossága tapasztalható: nyugodt és erőteljes, ritmusa egyenletes és van gyökere a mélyben. Tapintható és mindig érzékelni lehet. Az életkor, a nem, a testalkat és a szellem, a hangulati állapot változásokat idéz elő a pulzusban.
 
A normális ingadozásokon és az egyéni változásokon kívüli pulzus mind kórosnak tekinthető. Jelenleg 28 féle pulzust tartanak számon, vizsgálva a pulzus időtartamát, ritmusát és amplitúdóját. Van felületi, mély, késlekedő, szapora, csúszós, érdes, rohanó, csomós, kihagyó, hosszú, rövid, áradó, parányi, feszes, nyugodt, üreges, húrszerű, szíjszerű, bebörtönzött, könnyen elnyomható, törékeny, szétfoszló, vékony, nagy, rejtett, tekeredő babszem, üres és telt pulzus.
 
A 28 alap pulzus típust három szinten, három pozícióban és két csuklón vizsgáljuk. A vizsgálótól finom megkülönböztetési képességet és bölcsességet kíván, hogy minden egyes variáció relatív jelentőségét felmérje, ezekből értelmes és pontos diagnózist állítson fel, amelyet azután használható modellé gyúrjon össze.
 
Azt mondták, hogy a pulzusnak legyen lelke, legyen gyökere, és legyen meg a Gyomor Chi is. Ha a pulzusnak lelke van, akkor van benne erő, nem nyomható el könnyen. Minősége nem változik a vizsgálat alatt. Ha van gyökere, akkor jól érezhetőek a mélyebben lévő Yin pulzusok (Yin szervek pulzus jelzései). Ha van Gyomor Chi, akkor a pulzus nyugodt, kiegyensúlyozott, a normális mértéken belül erőteljes, főleg a Gyomor pozícióban.
 
A pulzusfajták kialakulásának alapja
 
A szív uralja az ereket, a szív lüktetése hajtja a vért az erekben - a pulzus is ezért lüktet. A szív lüktetését és a vér mozgását az erekben a zong Chi (ősi vagy mellkasi Chi) mozdítja elő. Az erekben folyó vér átjárja az egész szervezetet, szüntelenül kering, állandóan mozgásban van. A szív irányításán kívül minden zang szervvel összhangban működik.
 
Tüdő: „száz ér a tüdő felé fut” a szervezet vére a tüdő gázcseréje révén frissül fel. Továbbá a tüdő uralja a Chi -t, a vér csak a tüdőnek a Chi -t szétterjesztő funkciója által járhatja át a szervezetet.
 
Lép: a lép és a gyomor a Chi és a vér termelés és átalakítás forrása, a lép vezeti a vért, a lép Chi megtartó hatása biztosítja a vér áramlását.
 
Máj: a máj raktározza a vért, felelős a diszperzióért és így a szervezetben lévő vér mennyiségét is szabályozza.
 
Vese: a vese raktározza az esszenciát és az esszencia Chi -vé alakul, ez az emberi szervezet yang Chi -jének alapja, minden zangfu szerv működésének mozgatóereje, 
továbbá a yin vérré alakulása a vérképzés egyik anyagi alapja.
 
A pulzusfajták kialakulása szorosan kapcsolódik a szervi funkciókhoz és a Chi mechanizmushoz, így hát zangfu és qixue patológiai változásai befolyásolják a vér áramlását, 
és a pulzus fajtája is megváltozik. A pulzus vizsgálata során következtethetünk arra, hogy a szervezet mely részei és miképp érintettek.
 
A betegség által érintett terület, a betegség jellege, hiány és többlet meghatározása:
 
Noha a betegségek megnyilvánulásai összetettek, de a szervezet betegség által érintett területét tekintve külső és belső jellegű szindrómákra feloszthatók - ezt a jelleget 
a pulzus felszínessége illetve mélysége tükrözi.
 
A betegségek jellegüket tekintve hideg és meleg szindrómákra csoportosíthatók, ezt a jelleget a pulzus lassúsága vagy gyorsasága mutatja.
 
Természetesen a pulzusdiagnózis által nyert adatok önállóan nem elegendők, és esetenként önmagukban akár félrevezetőek is lehetnek.
 
A nyolc alapmodellhez tartozó pulzusfajták felismerése. Külső - Belső, Hideg-meleg, Yin-Yang, illetve Hiány -Többlet modellek.

 
A pulzus vizsgálati helye:
A középső ujjat helyezzük a rádius (orsócsont) tenyéri felszínén lévő alsó kiemelkedésével párhuzamosan. A mutatóujj a csukló felé, a gyűrűs ujj pedig az ellenkező oldalra kerül. A pulzust így a csukló három-három helyén (bal és jobb csuklón) tapintjuk.
 
A mutatóujj az első, a középső ujj a második, és a gyűrűs ujj a harmadik pozícióban helyezkedik el.
 
 
A pulzus a nyomás intenzitásától függően felületes és mély szinten vizsgálható. A felületes szintnél éppen csak megérintjük a bőrt, a mély szintnél erősen rányomunk az érre.
 
Az így meghatározott pulzuspozíciók (3x2x2 =12) egy-egy meridián vizsgálatát teszik lehetővé.
 
A pulzusok megkülönböztetésére leggyakrabban használt jellemzők: mélység, sebesség, szélesség, erősség, teljes alak, ritmus és hosszúság. 
 
A normál pulzus rugalmas, „eleven”, se nem kemény, merev, sem nem gyenge, bizonytalan. Az ilyen pulzust élénknek is nevezik.
 
A pulzus mélysége szerint lehet felszínes, vagy mély.
 
A felszínes külső káros hatást jelent. Yang pulzus.
A mély a betegség belső jellegére, vagy elzáródásra utal. Yin pulzus.
 
 
A sebesség szerint a pulzus lehet lassú, vagy gyors.
 
A lassú egy légzés alatt négynél kevesebbszer üt. Ez a Hideg jele, vagy Chi Hiányra utal. Yin pulzus. 
A gyors egy légzés alatt ötnél többet ver. Forróságra utal, Yang típusú pulzus.
 
 
A pulzus szélesség szerint lehet vékony, vagy nagy.
 
A vékony pulzus finom, fonalszerű, de jól elkülöníthető, tiszta. Vér Hiány, vagy a Chi is Hiányos. Yin típusú pulzus.
A nagy pulzus széles alapú. Többlet eredménye. (Általában azt jelzi, hogy a gyomorban, vagy a belekben Forróság van.) Yang pulzus.
 
 
A pulzus erőssége szerint lehet üres, vagy telt.
 
Az üres pulzus nagy, de erőtlen, gyenge, lágy. Általában a felületes szinten tapintható, és gyakran lassabb a normálisnál. Chi és Vér Hiány következménye. Yin pulzus.
A telt pulzus nagy amplitúdójú, erőteljes, mindhárom szinten jól tapintható. Többlet jele. Yang pulzus.
 
 
A pulzus formája szerint megkülönböztetünk csúszós, reszelős, húrszerű és feszes pulzust.
 
A csúszós pulzus különlegesen lágy, sima, „csúszkál, mint a kígyó”. Többletet jelent, rendszerint Nedvesség jele. (Terhes pulzus) (A pulzus Yang a Yin - en belül.)
 
 
A reszelős pulzus a csúszós ellentéte. Egyenetlen, reszelős, néha erejét és kitöltöttségét tekintve változik. („Mintha késsel kaparnák a bambuszt”) 
Általában Hiányos Vér (ha vékony is) Yin jellegű pulzus.
 
 
A húrszerű feszes tapintású. Erőteljes, minden szinten ellenáll a nyomásnak, hullámszerű. Pangásra utal (általában a Máj és az Epehólyag zavarához társul.) Yang típusú.
 
 
A feszes pulzus erőteljes, mintha egy megfeszített kötél csapódna az érfalnak. 
A húrszerűnél teltebb és rugalmasabb. Vibráló, sürgető, gyorsabbnak tűnik. Kapcsolódhat a Többlethez, Hideghez és Pangáshoz. Típusa Yang a Yin -en belül.
 
 
Hosszúság szerint:
A rövid pulzus Chi hiányjele, yin jellegű. A hosszú pulzus többletet mutat és Yang jellegű.
 
 
Ritmus szerint:
Csomós pulzus: A Vért és a Chi -t elzáró Hideg tünete, de jelenthet Chi, Vér vagy yin Hiányt is. (Yin típusú)
Rohanó pulzus: Gyors, az ütések rendszertelenek. A Forróság felkavarta a Chi -t és a Vért. Yang. típusú.
Kihagyó pulzus, szívbetegségre, kimerülésre utal. Yin típusú.
 
Egyéb pulzusok:
Áradó. A test Folyadékait és a Yin -jét Forróság károsította. Yang -on belüli Yin állapot.
Parányi. Finom, lágy, alig érezhető. Nagyfokú Hiányt jelöl. Yin pulzus.
Törékeny. Nagymértékű Chi Hiány. Yin jellegű.
Könnyen elnyomható. Vér Hiány, néha Nedvesség jele. Yin pulzus.
Szíjszerű pulzus. Vér Hiány, Yin pulzus.
Rejtett pulzus. Ha erős, akkor a csatornákat elzáró Hideg jele. Ha gyenge, akkor Yang -é. Yin típusúak.
Bezárt pulzus. Hideg okozta elzáródás következménye. Yang a Yin -en belül.
Mozgékony. Súlyos állapot jele. Lázhoz, félelemhez, fájdalomhoz társul. Yang pulzus.
Üreges. Vér Hiány (vérveszteség után) Yin típusú.
Szétfoszló. Súlyos állapot jele, a Vese Yang teljesen kimerült. Yin típusú.
 
A különbözi szempontok szerint vizsgált pulzustípusok kombinációi.
Csak néhány példa:
Felszínes és gyors - Külső Meleg.
Felszínes és feszes - Külső Hideg. 
Felszínes és hosszú - túlsúly. 
Felszínes és rövid - Chi Hiány. 
Felszínes, nagy - Külső Forróság (nyári meleg).
Mély és lassú - Belső Hideg. 
Mély és gyors - Belső Meleg.
 
 
Összefoglalás Yin -Yang szerint. 
 
Yin pulzusok:
mély. Belső támadás.
lassú. Kóros Hideg.
vékony. Vér vagy Chi Hiány.
üres. Vér és Chi Hiány.
csomós. Hideg zárja el a Chi, vagy a Vér útját.
Rövid. Általános hiány.
 
Yang pulzusok:
felszínes. Ha erős, kóros Külső hatás. Ha erőtlen, hiányos Yin.
Gyors. Kóros Meleg.
Nagy. Többlet, Meleg a Gyomorban vagy a belekben.
Telt. Chi vagy Vér túlsúly.
Sietős. Kóros Meleg izgatja a Vért és a Chi -t.
Hosszú. Általános többlet.
Csúszós. Nedvesség, nyálka, a terhesség jele.
Húrszerű. Máj, vagy Epe rendellenesség, Belső Szél.
Feszes. Túlsúly, hideg, pangás.
 
„A telt pulzus a meridián yang állapotának felel meg - ami hiperfunkciót, hypertóniát, tehát energetikailag bőséget, energiatelítettséget jelent a meridiánban, 
illetőleg a hozzá tartozó rendszerben, szervben. 
Az üres (gyengén tapintható hypotóniás) pulzus a meridián yin állapota, ami energiahiányt, hipofunkciót, gyengeséget tükröz.
 
Ha a felületes pulzusok teltek, yang telítettségről (yang dominancia), ha a mély pulzusok telítettek, yin telítettségről van szó. 
És viszont, ha a felületes pulzusok együttesen, gyengén tapinthatók, yang ürességről (yin dominancia), illetőleg a mély pulzusok esetében yin ürességről (vagy gyengeségről) beszélünk. 
 
 
 

Lap teteje

Copyright © 2013. Minden jog fenntartva - Agabe /Ulicska Tamás/.