Gyógyulni.hu

"Erény ami visszajuttat Istenhez, bűn ami eltart."

"A szoros társas kapcsolatokban élő emberek több gondot fordítanak egészségi állapotukra. Aki törődnek egymással, azok figyelme kiterjed egymás egészségére is."
Manfred Kets De Vries

Névnap

2020. január 22. szerda
Vince, Artúr
A Nap kel 07:28-kor,
nyugszik 16:36-kor.

Holnap
Rajmund, Emerencia, Zelma
napja lesz.

Oldalainkat 70 vendég és 0 tag böngésziA kínai medicina meghatározója a pulzus- és nyelvdiagnosztika, melyek együttes használata pontos információt nyújt az orvosnak a beteg állapotáról, így gyakran a kettőt egymás kiegészítéseként alkalmazzák.
A kínai medicina egyik legfontosabb diagnosztikai eszköze a nyelv. A szájüregünkben lévő szerv nem csak ízlelésre, ízek érzékelésére alkalmas, hanem szinte minden betegség tükröződik rajta. Nyelvünknek közel százféle jellemzője van, ezeknek az állapotváltozásoknak a különböző kombinációja utal a betegségekre, így valamilyen formában minden betegség megjelenik a nyelvünkön.
A nyelvdiagnózis alapján egy nyelvből az avatott szemek el tudják mondani a tulajdonosáról, ha esetleg alkoholista, vagy egyéb káros szenvedély megszállottja.
A normál nyelv rózsaszín és kissé nedves, nem túl hegyes, és nem túl lekerekített, kevés bevonat van rajta, mozgékony, hajlékony. Ha a nyelv a betegség alatt is normál színű, ez annak a jele, hogy az energiaáramlás és a vérkeringés nem "sérült meg", és a prognózis kedvező.
A nyelvdiagnosztika során megnézik, hogy milyen a nyelv alakja, színe, van-e rajta lepedék, annak milyen a színe, jellege, a nyelv melyik területén van a legjellemzőbben (ahol van, az a funkciókör az érintett), milyen a repedezettsége, foglenyomatok láthatók-e rajta. Ezek mind tájékoztatnak a beteg energetikai állapotáról, és hozzájárulnak a minél pontosabb diagnózis felállításához.
 

 
A nyelv azért lehet tükre a szervezet állapotának, mert sok szervvel tart fenn „közvetlen összeköttetést”, szoros kapcsolatban a Szív-meridiánnal, de a nyelvgyökben végződik a lép- és vese-meridián is, a máj meridiánja is ágakat ad hozzá.
A nyelvdiagnózis vizsgálatot mindig természetes fénynél ajánlják, hogy a színt és a bevonatot pontosan meg lehessen ítélni.
A normális állapot: a színe rózsaszínű, nem túl hegyes és nem túl tompa végű, kevés bevonat van rajta, nedves, mozgékony, hajlékony és könnyen kiölthető.

 
A nyelv vizsgálata tehát kiterjed, a színére, formájára, mozgására, szárazság nedvességre

      
 
A nyelv színe lehet rózsaszín (normál), halvány, vörös, bíbor, lila, kék.
 
   
 
A nyelv bevonatának színe lehet fehér, sárga, fekete. Lehet vékony vagy vastag.

      
 
és lehet száraz, vagy nedves

   
 
„Yang típusú” a merev forma, a mélyvörös vagy sötét rózsaszín, esetleg sárgaszínű, feketés, repedezett, „tüskés” nyelv. Yang túlsúly esetén nem találunk fogbenyomatokat, kiöltése erőteljes, határozott.

      Ez egy „tüskés” nyelv.
 
A „Yin” betegséget a petyhüdt, sápadt nyelv jelzi, amelynek bevonata fehér és nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, a kiöltés gyenge, határozatlan.
Ez egy fogbenyomatos nyelv.

 
Üresség, energiahiány: vékony bevonatú vagy repedésekkel tarkított, halvány, széles nyelv. Teltség: „öreges” küllemű, vastag bevonat.
Hideg jele: általában a nagy, széles és halovány nyelv, amelyen vagy egyáltalán nincs bevonat, vagy ha van, akkor fehér, nedves, nyálkás jellegű.
A hőséget jelzı nyelv „öreges” küllemű, néha tüskeszerű szemölcsökkel borított, merev, hátrahúzott, hepehupás, sárga vagy feketés, száraz bevonattal.
Belső betegségeknél: a nyelv bevonata mindig vaskos.
Fontos még, hogy a nyelv melyik részén találjuk az elváltozásokat. Az elnagyolt felosztás szerint a nyelv hátsó harmadán az „alsó melegítő” (kiválasztás), középső részén a „középső” melegítő (emésztőrendszer), elülső harmadán, pedig a „felső melegítő” (mellkas) állapota ítélhetı meg. Részletesen lásd a mellékelt térképen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fő értékelés a nyelv színe és a bevonat színe.
A nyelv színe:
 
- a halovány, fehéres nyelv általában a Yang Chi elégtelenségére utal. Hideg, vagy Üres kórképeknél találjuk.
 
 
- a normálisnál vörösebb - Hőség szindrómákra jellemző, leginkább belső ­hőség-túlsúlynál, vagy folyadékhiányt jelez.
 
- a sötétvörös nyelv az igen nagy mennyiségben támadó Hőség” mutatója, általában a Hőség mélységbe jutásakor, vagyis a lázas betegségek súlyos stádiumában észleljük. Mutathatja emellett a Yin folyadékok kimerülését is, minél vörösebb árnyalatú a nyelv, annál mélyebb rétegeket támadott meg a kóros hőség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  - lilás, livid vagy zöldes-lilás nyelv, vagy ilyen színű foltok a nyelven a Chi és a Vér pangására utalnak, oka lehet a „Gonosz Hideg”, vagy ha a nyelv száraz, akkor „perverz Hőség”.
Az öt elem tana szerinti értelmezés szerint a nyelv egészének színe általánosságban mutathatja az egyes energia rendszerek megbetegedését. A vörös a szív és Véb, a fehér a Tüdő és Vab, a zöldes a Máj, és az Eh, a sárga a Lh, és a Gy, a feketés a Vese, vagy a Hólyag kóros állapotára utalhat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A nyelv bevonata a kórokozó tényezőről tájékoztat.
3 fő csoport:
 
- a fehér bevonat – ha egészen vékony, normális. Vastagabban Biao (felületes), vagy Hideg betegségekre utalhat. Gyakori a Tüdő hűléses betegségei idején. (Hideg+Szél) A vastag, ragadó, fehér bevonat a perverz hideg és nedvesség együttes kórokozó szerepére, vagy a „nyák” belső pangására utalhat. A száraz, púderszerű bevonat belső hőségre, a testfolyadékok, kiszáradására mutat.

 
- a sárga bevonat általában Hőség kórképekben jelentkezik. Ha vékony sárga, a tüdőnek a gonosz szél és hőség általi megtámadását jelzi. Ha vastag, az a gyomorban és a belekben pangó táplálékra utal. Ha száraz-sárga a belekben vagy a gyomorban pang a hőség. Ha világos, duzzadt és petyhüdt, bevonata sárgásszürke, belső hőség és nedvesség pangása, valamint Yang elégtelenség. (dohányos, alkoholos, vagy kávé- teafogyasztás is elszínezheti!)

 
- a szürke vagy feketés bevonat is lehet nedves, vagy száraz. A nedves bevonat a Külső Hideg behatolására, Yang ürességre, vagy a Nedvesség -Hideg belső pangására utalhat. Ha szederjes nyelven nedves hamuszürke vagy feketés bevonat, a Hideg túláradására és a Yang egyidejűleg fennálló hiányára utal. Száraz, feketésszürke bevonat azt jelzi, hogy a testfolyadékok kiszáradtak a túláradó Hőség következtében.

 
Hámló nyelv –„térképnyelv” Yin nagyfokú hiánya.

 
 
 

Lap teteje

Copyright © 2013. Minden jog fenntartva - Agabe /Ulicska Tamás/.