Gyógyulni.hu

"Erény ami visszajuttat Istenhez, bűn ami eltart."

"Állj ki valamiért... Még akkor is, ha magadra maradsz. Többnyire annak, aki szólóban repül, a legerősebbek a szárnyai… "
Ismeretlen szerző

Névnap

2024. április 19. péntek
Emma
A Nap kel 05:51-kor,
nyugszik 19:48-kor.

Holnap
Tivadar, Odett
napja lesz.

Oldalainkat 73 vendég és 0 tag böngészi


sound by Jbgmusic

A kínai medicina meghatározója a pulzus- és nyelvdiagnosztika, melyek együttes használata pontos információt nyújt az orvosnak a beteg állapotáról, így gyakran a kettőt egymás kiegészítéseként alkalmazzák.
A kínai medicina egyik legfontosabb diagnosztikai eszköze a nyelv. A szájüregünkben lévő szerv nem csak ízlelésre, ízek érzékelésére alkalmas, hanem szinte minden betegség tükröződik rajta. Nyelvünknek közel százféle jellemzője van, ezeknek az állapotváltozásoknak a különböző kombinációja utal a betegségekre, így valamilyen formában minden betegség megjelenik a nyelvünkön.
A nyelvdiagnózis alapján egy nyelvből az avatott szemek el tudják mondani a tulajdonosáról, ha esetleg alkoholista, vagy egyéb káros szenvedély megszállottja.
A normál nyelv rózsaszín és kissé nedves, nem túl hegyes, és nem túl lekerekített, kevés bevonat van rajta, mozgékony, hajlékony. Ha a nyelv a betegség alatt is normál színű, ez annak a jele, hogy az energiaáramlás és a vérkeringés nem "sérült meg", és a prognózis kedvező.
A nyelvdiagnosztika során megnézik, hogy milyen a nyelv alakja, színe, van-e rajta lepedék, annak milyen a színe, jellege, a nyelv melyik területén van a legjellemzőbben (ahol van, az a funkciókör az érintett), milyen a repedezettsége, foglenyomatok láthatók-e rajta. Ezek mind tájékoztatnak a beteg energetikai állapotáról, és hozzájárulnak a minél pontosabb diagnózis felállításához.
 

 
A nyelv azért lehet tükre a szervezet állapotának, mert sok szervvel tart fenn „közvetlen összeköttetést”, szoros kapcsolatban a Szív-meridiánnal, de a nyelvgyökben végződik a lép- és vese-meridián is, a máj meridiánja is ágakat ad hozzá.
A nyelvdiagnózis vizsgálatot mindig természetes fénynél ajánlják, hogy a színt és a bevonatot pontosan meg lehessen ítélni.
A normális állapot: a színe rózsaszínű, nem túl hegyes és nem túl tompa végű, kevés bevonat van rajta, nedves, mozgékony, hajlékony és könnyen kiölthető.

 
A nyelv vizsgálata tehát kiterjed, a színére, formájára, mozgására, szárazság nedvességre

      
 
A nyelv színe lehet rózsaszín (normál), halvány, vörös, bíbor, lila, kék.
 
   
 
A nyelv bevonatának színe lehet fehér, sárga, fekete. Lehet vékony vagy vastag.

      
 
és lehet száraz, vagy nedves

   
 
„Yang típusú” a merev forma, a mélyvörös vagy sötét rózsaszín, esetleg sárgaszínű, feketés, repedezett, „tüskés” nyelv. Yang túlsúly esetén nem találunk fogbenyomatokat, kiöltése erőteljes, határozott.

      Ez egy „tüskés” nyelv.
 
A „Yin” betegséget a petyhüdt, sápadt nyelv jelzi, amelynek bevonata fehér és nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, a kiöltés gyenge, határozatlan.
Ez egy fogbenyomatos nyelv.

 
Üresség, energiahiány: vékony bevonatú vagy repedésekkel tarkított, halvány, széles nyelv. Teltség: „öreges” küllemű, vastag bevonat.
Hideg jele: általában a nagy, széles és halovány nyelv, amelyen vagy egyáltalán nincs bevonat, vagy ha van, akkor fehér, nedves, nyálkás jellegű.
A hőséget jelzı nyelv „öreges” küllemű, néha tüskeszerű szemölcsökkel borított, merev, hátrahúzott, hepehupás, sárga vagy feketés, száraz bevonattal.
Belső betegségeknél: a nyelv bevonata mindig vaskos.
Fontos még, hogy a nyelv melyik részén találjuk az elváltozásokat. Az elnagyolt felosztás szerint a nyelv hátsó harmadán az „alsó melegítő” (kiválasztás), középső részén a „középső” melegítő (emésztőrendszer), elülső harmadán, pedig a „felső melegítő” (mellkas) állapota ítélhetı meg. Részletesen lásd a mellékelt térképen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fő értékelés a nyelv színe és a bevonat színe.
A nyelv színe:
 
- a halovány, fehéres nyelv általában a Yang Chi elégtelenségére utal. Hideg, vagy Üres kórképeknél találjuk.
 
 
- a normálisnál vörösebb - Hőség szindrómákra jellemző, leginkább belső ­hőség-túlsúlynál, vagy folyadékhiányt jelez.
 
- a sötétvörös nyelv az igen nagy mennyiségben támadó Hőség” mutatója, általában a Hőség mélységbe jutásakor, vagyis a lázas betegségek súlyos stádiumában észleljük. Mutathatja emellett a Yin folyadékok kimerülését is, minél vörösebb árnyalatú a nyelv, annál mélyebb rétegeket támadott meg a kóros hőség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  - lilás, livid vagy zöldes-lilás nyelv, vagy ilyen színű foltok a nyelven a Chi és a Vér pangására utalnak, oka lehet a „Gonosz Hideg”, vagy ha a nyelv száraz, akkor „perverz Hőség”.
Az öt elem tana szerinti értelmezés szerint a nyelv egészének színe általánosságban mutathatja az egyes energia rendszerek megbetegedését. A vörös a szív és Véb, a fehér a Tüdő és Vab, a zöldes a Máj, és az Eh, a sárga a Lh, és a Gy, a feketés a Vese, vagy a Hólyag kóros állapotára utalhat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A nyelv bevonata a kórokozó tényezőről tájékoztat.
3 fő csoport:
 
- a fehér bevonat – ha egészen vékony, normális. Vastagabban Biao (felületes), vagy Hideg betegségekre utalhat. Gyakori a Tüdő hűléses betegségei idején. (Hideg+Szél) A vastag, ragadó, fehér bevonat a perverz hideg és nedvesség együttes kórokozó szerepére, vagy a „nyák” belső pangására utalhat. A száraz, púderszerű bevonat belső hőségre, a testfolyadékok, kiszáradására mutat.

 
- a sárga bevonat általában Hőség kórképekben jelentkezik. Ha vékony sárga, a tüdőnek a gonosz szél és hőség általi megtámadását jelzi. Ha vastag, az a gyomorban és a belekben pangó táplálékra utal. Ha száraz-sárga a belekben vagy a gyomorban pang a hőség. Ha világos, duzzadt és petyhüdt, bevonata sárgásszürke, belső hőség és nedvesség pangása, valamint Yang elégtelenség. (dohányos, alkoholos, vagy kávé- teafogyasztás is elszínezheti!)

 
- a szürke vagy feketés bevonat is lehet nedves, vagy száraz. A nedves bevonat a Külső Hideg behatolására, Yang ürességre, vagy a Nedvesség -Hideg belső pangására utalhat. Ha szederjes nyelven nedves hamuszürke vagy feketés bevonat, a Hideg túláradására és a Yang egyidejűleg fennálló hiányára utal. Száraz, feketésszürke bevonat azt jelzi, hogy a testfolyadékok kiszáradtak a túláradó Hőség következtében.

 
Hámló nyelv –„térképnyelv” Yin nagyfokú hiánya.

 
 
 

Lap teteje

Copyright © 2013. Minden jog fenntartva - Agabe /Ulicska Tamás/.