Gyógyulni.hu

"Erény ami visszajuttat Istenhez, bűn ami eltart."

"Aki a biztonságra utazik, az életével játszik… "

Névnap

2024. április 19. péntek
Emma
A Nap kel 05:51-kor,
nyugszik 19:48-kor.

Holnap
Tivadar, Odett
napja lesz.

Oldalainkat 77 vendég és 0 tag böngészi


sound by Jbgmusic


A KINESIO TAPING®

 
A Kinesio-Taping® módszer kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik, melyet a 70-es években fejlesztett ki. A Tape egy nyújtható, mozgékony szalag, melyet a bőrre ragasztva lényegesen meggyorsul az ízületi és izompanaszok gyógyulási ideje.
 
Hatásmechanizmusa:
 
A szalagot felragasztjuk a bőrre (csak a tökéletes kivitelezéstől várható el a kívánt hatás), ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirok keringésbe való visszakerülését biztosítja. Az ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.
 
A szalag színeinek terápiás hatása
 
A színek terápiás hatása nem csupán a lelki-, de egészségi állapotot is képes jótékonyan befolyásolni. 
A meleg színek - pink, piros, sárga - által kiváltott energetizáló hatás ideális a feszült, túlterhelt izmok lazítására. 
A hideg színek - kék, fekete - inkább hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal a gyulladások csökkentésére alkalmasak.
 
Használata:
 
Sportsérülésektől a tartásjavításig.
A Kinesio-Taping módszer a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő módszere. 
Alkalmazható többek között sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék- hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek - például tenisz- és golfkönyök -, gerincferdülés, X láb, O láb korrigálására, haránt boltozat emelésre, lúd talpra, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.
 
Ellenjavallat:
 
Mint minden terápiának, a Tape-nek is vannak terápiás határai.
 
A kezelés abszolút ellenjavallatai: lokális bőrsérülések, daganatos megbetegedések, láz, fertőző betegségek, trombózisveszély.
 
A kezelés menete:
 
A ragasztást betegvizsgálat előzi meg, csak a diagnózis ismeretében, tökéletes anatómiai pontossággal és a megfelelő technikával kerülhet fel a szalag a páciensre, ellenkező esetben hatástalannak bizonyul, sőt, akár káros következményei is lehetnek!
 
A szalag, szalagok felhelyezését szakképzett terapeuta végezze, aki több egymásra épülő tanfolyamot végzett el a kineziológiai szalagok használatával kapcsolatban!